10 dingen die je moet weten voordat je naar Spanje gaat

Geplaatst op : 13 maart 2015

Naar Spanje voor je studie of stage? Linda kan als de beste vertellen welke dingen je moet weten voordat je naar Spanje gaat. Ze heeft zelf een semester in Spanje gestudeerd. Ze werd zo verliefd op het land en woont nu in de buurt van Barcelona. 10 dingen die je  moet weten voordat je naar Spanje gaat. Doe er je voordeel mee!

churros Spanje
Churros, een typische Spaanse snack, die je ook zeker als ontbijt mag hebben. Heerlijk als je ze in de warme chocolademelk dipt!

1. Culture shock. Die zul je zeker ondervinden. In het begin vind je vooral alles nieuw en mooi en spannend. Nieuwe mensen, een vreemde taal, nieuwe gerechten en een mooie omgeving. Maar na een tijdje kan het natuurlijk ook een beetje frustrerend zijn dat alles zo anders is en dat je geen boerenkool kan vinden in de supermarkt, maar hier wen je ook weer aan en het is het allemaal waard!

2. Verplichte lessen. Ik heb dit zelf ervaren, maar ook gehoord van studenten die naar andere universiteiten in Spanje geweest zijn. In Spanje zijn colleges verplicht. Of het nu een hoorcollege is of werkcollege, professoren verwachten dat je er bent en als je er niet bent, moet je een goede reden hebben of zelfs een doktersbriefje. (Maak je niet te veel zorgen, bij Erasmus studenten wordt gelukkig nog wel eens door de vingers gekeken.)

3. De taal. De taal die je zult spreken met al je medestudenten is hoogstwaarschijnlijk Engels. Maar helaas is de kennis van de Engelse taal in Spanje nog niet zo hoog, dus verwacht niet dat iedereen je verstaat. Het is dus handig om in ieder geval een basis te hebben van de Spaanse taal, zeker als je zaken zoals huur, een bankrekening of een internetverbinding moet regelen. Daarnaast wordt het door de Spanjaarden erg op prijs gesteld als je het in ieder geval probeert. In de grote steden is de kennis van het Engels wel groter.

4. Het land verkennen. Natuurlijk is er genoeg te beleven in de stad waar je gaat studeren, maar ik raad je ook zeker om tripjes naar andere delen van het land te maken. Dit is het beste te doen met de trein en de bus. Elke grote stad heeft wel een busstation waarvan genoeg bussen vertrekken naar enorm veel bestemmingen. Een goedkope busmaatschappij is trouwens ALSA. Met de trein (RENFE) is het ook prima te doen en sneller, maar wel een beetje duurder.

5. Siësta. Jep. Spanje staat bekend om het fenomeen “siësta.” Dat wist ik ook voordat ik zelf naar San Sebastián ging. Maar toch keek ik verbaasd op dat 80% van de winkels gesloten was toen ik rond twee uur een broodje wilde halen. Siësta houdt niet alleen in een dutje doen, maar voor Spanjaarden betekent het naar huis gaan voor een grote lunch met de familie en het is een manier om de warmste momenten van de dag te ontwijken. En als de eigenaren van winkels of kantoren de kans krijgen, zullen ze hun zaak sluiten van ongeveer twee tot vijf uur.

6. “Mañana”. De Spaanse cultuur is erg relaxed en misschien wel een beetje langzaam. Je zaken zullen uiteindelijk geregeld worden, maar sta er niet van te kijken als een afspraak niet op komt dagen of dat je een telefoontje krijgt dat het morgen beter uitkomt.

7. Uitgaan. Je ontkomt er niet aan. Elke week zijn er wel één of meerdere Erasmus feestjes en daarnaast zijn de bars en discotheken natuurlijk ook elk weekend geopend. Je moet er wel rekening mee houden dat (in ieder geval de Spaanse) clubs, pas vollopen tegen een uur of één/twee ’s nachts en de feesten gaan door tot minsten vijf of zes uur.

8. Spaanse tijden. De lessen in Spanje beginnen gewoon vroeg, ergens tussen acht en negen uur. Maar van te voren moet je goed ontbijten, omdat je pas luncht rond twee uur. En tijdens die lunch moet je ook goed eten, omdat je pas gaat dineren rond een uur of negen/tien. Natuurlijk kun je rond zeven uur wel een tussendoortje pakken, maar verwacht niet dat restaurants open gaan voor acht uur. Dineren is wel een stuk lichter dan het Nederlandse avondeten.

9. Heimwee. Hier zul je een aantal keer last van hebben. Dit kan in het begin zijn, als alles nog zo nieuw en onwennig is en je het liefst op het vliegtuig naar huis wil stappen. Misschien komt heimwee halverwege je tijd in het buitenland. En misschien heb je hier helemaal geen last van! Het is helemaal niet erg om een paar dagen wat verdrietig te zijn, maar blijf er niet te lang mee zitten en bel een vriend op en ga samen van een glaasje sangría genieten.

10. En als je semester afgelopen is en je weer een paar weken thuis bent, wil je alleen nog maar terug! Dit was in ieder geval zo in mijn geval. Het is heerlijk om thuis te komen, je vrienden en familie te zien en weer lekker in je eigen bed te slapen. Maar na een aantal weekjes ga je toch je internationale vrienden missen, de etentjes op het strand en de laaange stapavonden.

Als je de knoop doorhakt en de kans grijpt om in Spanje te gaan studeren (ik hoop van wel!!), neem dan vooral een kijkje op mijn eigen blog www.livingthespanishlife.com ! Ik ben Linda en heb zelf een semester in het San Sebastián (in het noorden van Spanje) gestudeerd, ik heb toen enorm genoten en heb nog steeds een beetje last van heimwee. Zelf woon ik nu in de buurt van Barcelona en op mijn blog schrijf ik verhalen over mijn ervaringen in dit geweldige land, misschien heb je er wat aan!

San Sebastian Spanje
Uitzicht over één van de mooiste Spaanse steden: San Sebastián.

barretje om Spanje
Zo zien de meeste Spaanse barretjes ervan binnen uit. Als je nog niet verliefd bent op tapas, word je dat vast nog wel.

Door Linda Verjans

 

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: